Trauma (vervolg)

Het woord trauma wordt vaak gebruikt, maar wat betekent het nou precies, hoe ontstaat het en hoe kan EFT hierbij helpen.

Zoals gezegd is trauma is een soort "tilt-reactie" van je systeem dat ontstaat wanneer je iets schokkends meemaakt en je je intens machteloos voelt. Dat wat je meemaakt is te heftig voor je en het is niet mogelijk hier aan te ontsnappen. Dit kan bijvoorbeeld een gebeurtenis zijn als seksueel misbruik, een geweldservaring of getuige zijn hiervan, een ziekenhuisopname, een ongeluk of verlies van een dierbare. Maar ook gebeurtenissen die gaan over afwijzing, onrechtvaardigheid of verwijdering kunnen heel traumatisch zijn. Wanneer zo'n gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, kan dit veel problemen veroorzaken. Denk hierbij aan emotionele problemen, relatieproblemen, somberheid, gebrek aan eigenwaarde, fysieke klachten, angsten en fobieën of ander disfunctioneren.

Trauma kan ook ontstaan door gebeurtenissen die zich herhalen. het gaat dan meestal om gebeurtenissen in onze jeugd, welke invloed hebben op ons gevoel van veiligheid, eigenwaarde en ons wereldbeeld. Je kan hierbij denken aan (veelvuldig) pesten, verbaal geweld of verwaarlozing.

Dat er sprake is van een trauma kan zich bij mensen op verschillende manieren uiten. Veel voorkomende zijn:
- overgevoeligheid of juist het ontbreken van emotie
- onrust, spanning, gebrek aan concentratie, slapeloosheid of apathie
- angsten, fobieën of vermijdingsgedrag
- sociale isolatie of sociale afhankelijkheid
- flashbacks, herbeleving en nachtmerries
- plotselinge gedragsveranderingen


Trauma bestaat dus uit onverwerkte emoties en verstoringen. Zelfs als we niet meer een heldere herinnering hebben aan wat er is gebeurd, gaat ons lichaam toch in alarmtoestand wanneer iets soortgelijks op ons pad komt. Je lichaam lijkt een eigen geheugen te hebben. De gevolgen van de traumatische ervaringen belemmeren je dan ook vaak om het leven voluit te leven. EFT helpt je lichaam om de emotionele lading te neutraliseren en zo los te komen uit de verstarring / spanningstoestand. We noemen dit desensitisatie. Met Matrix Reimprinting ga je nog een stapje verder en pak je ook de overtuigingen aan die zijn ontstaan ten tijde van het ontstaan van het trauma.

Neem vrijblijvend contact op

Whatsapp

06-39546595

E-mail
Telefoon
Contactformulier