Wat is EFT

EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Techniques. 

Zoals de naam al zegt, is het een techniek waarbij negatieve emoties losgelaten worden. EFT gaat er vanuit dat alle negatieve emoties voortkomen uit een verstoring in het energiesysteem van je lichaam. Door je lichaam lopen energiebanen. Acupunctuur en acupressuur maken hier onder andere gebruik van.

Wanneer een gebeurtenis een stressreactie oproept, heeft dit meerdere gevolgen, zowel fysiek als mentaal. Deze stress kan deze zich, als het ware, vastzetten in deze energiebanen. De doorstroom raakt hiermee verstoort. Een verstoring van je energiehuishouding kan een diversiteit aan klachten veroorzaken, zowel emotionele als fysieke. 

Deze energiebanen lopen diep door je lichaam, maar op enkele punten liggen deze meer aan de oppervlakte. Bij EFT maak je contact met de negatieve emotie terwijl je klopt op deze punten. Door deze combinatie van focus en druk, worden de verstoringen verwijderd. Eigenlijk is het dus een soort emotionele acupressuur.

Daarnaast heeft EFT direct invloed op de aanmaak van het stresshormoon. Het deel van je lichaam dat dit aanmaakt (je Amygdala) wordt tot rust gebracht. Het stresshormoon heeft veel invloed op je denkend- oordelend en handelend vermogen. 

Na de behandeling kan je je de stressor nog wel herinneren, maar mensen kunnen zich vaak niet meer voorstellen dat ze er zo'n last van hadden, zich zo ellendig voelden of zoveel pijn hadden.  

EFT wordt regelmatig vergeleken met EMDR, wat veelal gebruikt wordt bij onverwerkt trauma. EFT is echter breder inzetbaar en zonder gevaar voor bijwerkingen. Het is pijnloos en eenvoudig te leren. 

Het is een ongelooflijk simpele methode met een diepgaand en blijvend effect. Door deze eenvoud is het overal toepasbaar, maar wordt het tegelijk ook snel afgedaan als te mooi om waar te zijn. Onderzoek toont echter aan dat, onder professionele begeleiding, bijna 90% van de mensen profijt heeft van deze techniek.