Mindfulness met kinderen

De kinderen van nu leven in een tijd waarin er heel veel van ze gevraagd wordt. Alle kennis is altijd voorhanden en je bent overal bereikbaar. Er wordt veel van je verwacht, je wordt overal gezien en alles is constant in verandering. Ze leven als het ware in een wereld die voortraast als een sneltrein. Veel kinderen vinden het moeilijk om af en toe even uit deze trein te stappen. Terwijl dat precies is wat je lichaam en je hoofd nodig kan hebben om tot rust te komen en goed te kunnen blijven functioneren. Stil staan bij wat er van binnen gebeurt, in tegenstelling tot wat je van buiten wordt aangereikt (door de televisie, door youtube, door games en alle social media) is iets dat voor kinderen niet altijd meer vanzelfsprekend is. Deze overdaad aan prikkels en het constant "aan" staan, kan leiden tot concentratieproblemen, slaapproblemen en stress. Wanneer kinderen niet lekker in hun vel zitten, wordt dit "wegkijken" van de innerlijke wereld nog extra versterkt.

Mindfulness is eigenlijk een open houding van waaruit je naar het leven, en de situaties die zich aandienen, kunt kijken zonder te oordelen.  

In de begeleiding van kinderen, maak ik regelmatig gebruik van mindfulness om kinderen te leren vertrouwen op hun eigen lichaam en de signalen er van te herkennen. Ze leren in het nu te komen en blijven en hun oordeel los te laten over wat ze tegen komen. Wetenschap toont aan dat kinderen die mindfulness hebben gedaan, beter om kunnen gaan met stressvolle situaties en zich minder laten leiden door angst of drift.