EFT met kinderen

EFT (Emotional Freedom Technique) is een techniek die ingezet wordt op een breed scala van klachten of problemen en die erg geschikt is voor kinderen. Het is een soort emotionele acupressuur die in een korte tijd blijvend en diepgaand veranderingen teweeg brengt. Ik noem het hier emotionele acupressuur, omdat negatieve emoties en klachten ontladen worden, door het kloppen op enkele aan de oppervlakte liggende acupressuur punten. EFT is een combinatie van gesprek en kloppen. Het is pijnloos en zonder bijwerkingen en super eenvoudig. De eenvoud van EFT maakt het heel toepasbaar voor kinderen. Ze vinden het vaak leuk om te doen en de ervaring leert dat kinderen nog sneller resultaat hebben van EFT dan volwassenen. Er is geen minimumleeftijd voor het gebruik van EFT. Zelfs baby's hebben al veel baat bij het "kloppen". Wel wordt er bij kinderen vaak gebruik gemaakt van een verkorte klopronde en bij baby's van een zachte aanraking.

Bij jonge kinderen maak ik vaak gebruik van een pop of knuffelbeest om te kloppen. Dit maakt het in het begin laagdrempeliger voor het kind. Kinderen kunnen zich nog makkelijk identificeren met hun pop of knuffel en daarmee werkt het ook voor henzelf.

Wat kinderen meemaken en te verwerken hebben, is heel divers. EFT is zo breed inzetbaar, dat het niet uitmaakt of je het inzet voor het werken aan het zelfbeeld, verwerken van een scheiding of ongeval, fobieën, angsten, neerslachtigheid, of wat dan ook.

Kinderen maken zich de techniek snel eigen en het fijne is dat ze het heel makkelijk ook thuis of op school kunnen gebruiken. 

Bij oudere kinderen kan ook goed gebruik gemaakt worden van Matrix Reimprinting. Dit is een aanvullende techniek die niet alleen de negatieve lading verwijderd, maar waarbij ook beperkende overtuigingen worden omgebogen, waardoor een heel nieuw wereldbeeld kan ontstaan en het kind de ruimte krijgt om veiligheid terug te vinden, andere ervaringen op te doen en nieuwe keuzes te maken.

Natuurlijk vraagt elke leeftijdsgroep om een eigen benadering, maar voor elke leeftijd geldt dat kinderen enorm veel baat hebben bij EFT.

EFT wordt ook wel toegepast op scholen, als individuele ondersteuning of in de klas. Hiervoor is Miracle You ook benaderbaar.